GBG Logo
  • en

VÄRLDENS TUFFASTE HAVSKAPPSEGLING

Volvo Ocean Race är världens största kappsegling runt jorden och avgjordes för första gången 1973–74 under namnet Whitbread Round the World Race. Seglarna som deltar räknas till världseliten inom havskappsegling. Tävlingen går genom gassande sol vid ekvatorn och iskalla stormvindar i Södra ishavet.

Det är kort och gott en av idrottsvärldens tuffaste utmaningar.

Rutten runt jorden delas upp i elva etapper som är olika långa. De längsta pågår i flera veckor och de kortaste i ett par dygn. Från start till mål finns det ingen paus – seglarna tävlar dygnet runt under varje delsträcka och turas om att vara på däck enligt ett vaktschema. Livet ombord på de toppmoderna båtarna är långt från lyxigt och fokus ligger hela tiden på att hitta små fördelar gentemot motståndarna genom att trimma båten, hitta gynnsamma vindar och välja den bästa vägen till målet. Alla team seglar med både kvinnor och män ombord. Lagen får poäng för hur de placerar sig i varje etapp. Det lag som har flest poäng efter målgången i Haag vinner Volvo Ocean Race 2017–18.

Om flera lag slutar på samma poäng är det ställningen i Volvo Ocean Race In-Port Series som avgör. Ett In-Port Race är en kort publikvänlig kappsegling nära land som avgörs i varje hamnstopp. Alla båtar i tävlingen är identiska och det är bara seglarnas skicklighet som avgör.


VOLVO OCEAN RACE I GÖTEBORG

Den 14-21 juni 2018 är Göteborg för fjärde gången värdstad för havskappseglingen Volvo Ocean Race. Och det kommer finnas många chanser att se spännande segling i Göteborg under evenemangsveckan. Seglingshöjdpunkter under Volvo Ocean Race Göteborg:

Etappspurten till Göteborg: Volvo Ocean Race-båtarna kom till Göteborg natten mellan 14-15 juni. Nederländska Team Brunel vann etappen.

Göteborgs In-Port Race: Start klockan 14.00 den 17 juni

Start Legends Race till Haag: Start klockan 13.15 21 juni 2018

Start Leg etapp 11 till Haag: Start klockan 14.00 21 juni 2018

Dessutom sker så kallade Pro-Am seglingar, där sponsorer, partners och gäster seglar tillsammans med proffsseglarna ombord på tävlingsbåtarna, varje dag från måndag 18 juni till onsdag 20 juni mellan 14.00-16.00.

Efter åtta extremt tuffa månader till havs seglar teamen från Cardiff till Göteborg för sista stoppet innan finalsträckan, som går till Holländska Haag. Under midsommarveckan 2018 kan du alltså här i Göteborg uppleva både målgång, ett In-Port Race och sen start på sista avgörande etappen. Etappstart från Göteborg blir den 21 juni 2018. När tävlingen går i mål i Haag har båtarna besökt 11 hamnstäder och seglat 45 000 nautiska mil runt jorden. Rutten är indelad i etapper – det lag som har placerat sig bäst under etapperna och och får flest poäng vinner Volvo Ocean Race 2017-18.

Båtarna kan vara ute på havet i över en månad i sträck, varje delsträcka är unik och seglarna ställs hela tiden inför olika utmaningar. Isande kyla och gassande sol, stormar och stiltjebälten eller brist på sömn och mat. Volvo Ocean Race är ett stort äventyr och en tävling med stenhård konkurrens som pågår dygnet runt.

In-Port Race är en kort segling som tar cirka en timma. De utgör en egen serie, In-Port Series, som är avgörande i den totala poängtabellen om flera lag hamnar på samma poäng. Göteborgs In-Port Race avgörs söndagen 17 juni med start klockan 14.00 utanför Älvsborgs Fästning. Under In-Port Race på söndagen Göteborgs Garnison vid Käringberget kommer att öppnas upp och ge besökare åskådarplatser från första parkett. Under målgången och etappstarten ärGöteborgs Garnison stängt för allmänheten.

Se kartan och banan för starten  nedan.

Legends Race är en unik regatta för båtar som deltagit i tidigare upplagor av Volvo Ocean Race eller Whitbread Round the World Race sedan starten 1973. Starten går klockan 13.15 den 21 juni, 45 minuter innan starten för Volvo Ocean Race-båtarna.

Bana för Göteborgs Etappstarten i Göteborg

Bana Göteborgs – Haag


FÖLJ BÅTARNA

På varje båt finns en person som har rollen Onboard Reporter, och deras roll är att rapportera seglarnas historia i bilder, filmer och texter. De får inte hjälpa till att segla båten och varje dag skickar de färskt material till tävlingens högkvarter i Alicante via satellitkommunikation. Deras material kan sedan spridas till tidningar och Tv-stationer runt om i världen. Det delas också på tävlingens hemsida, på den här hemsidan och i sociala medier:

Facebook
Twitter (@volvooceanrace)
Instagram (@volvooceanrace)
YouTube

Det bästa sättet att hålla sig uppdaterad är att ladda ner tävlingens app. Där finns en ”Race Tracker”, en karta som visar var båtarna befinner sig, väderrapporter och ställningen i tävlingen. Positionsrapporen uppdateras flera gånger dagligen och kan finns också på tävlingens hemsida – www.volvooceanrace.com

Ladda ner tävlingens app!

Om man vill ”nörda ner sig” ordentligt kan man också följa tävlingens expertpanel på Twitter @RaceExperts

Man kan också följa sitt favoritlag eller favoritseglare på sociala medier. Till exempel kan man lära känna Martin Strömberg via hans Facebook, Instagram och Twitter.

Facebook
Twitter (@StrombergMartin)
Instagram (@StrombergMartin)


STÄLLNINGEN JUST NU I DEN PÅGÅENDE ETAPPEN

POÄNGTABELL I VOLVO OCEAN RACE 2017-18


RUTTEN FÖR VOLVO OCEAN RACE 2017-18

The latest version of the Volvo Ocean Race 2017-18 Route Map. The route will see the boats race three times more Southern Ocean miles than in recent editions,visiting 12 cities around the globe.

OM BÅTEN – VOLVO OCEAN 65

Båttypen som används i Volvo Ocean Race heter Volvo Ocean 65 och är en toppmodern entypsbåt som tagits fram just för tävlingen.

Entypsbåt betyder att båtarna är identiska. Tidigare har de tävlande lagen själva fått utveckla sina egna båtar, men sedan förra omgången av racet har alla identiska redskap och samma förutsättningar. Tävlingen handlar mer än någonsin om lagens taktik, strategi och skicklighet som seglare.

Båtarna är 65 fot och byggda för att vara snabb men ändå klara de tuffaste väderförhållandena på planeten. Den hittills högst uppmätta hastigheten som de seglat i är 40 knop.

Båtarna är också fulla av högteknologisk utrustning för navigation och kommunikation. Ombord finns flera fasta kameror och mikrofoner för att varje gastkramande minut av tävlingen ska kunna delas med omvärlden.

Tack vare att Volvo Ocean Race infört den entypsklassen beräknas kostnaden för att delta i tävlingen ha reducerats till halva priset. En bidragande orsak till detta är att servicearbetet för båtarna nu sköts centralt av tävlingens egna båtvarv. Konceptet, som kallas för ”The Boatyard”, följer med till varje hamnstopp runt jorden och är öppet för allmänheten att besöka.

7 LAG TÄVLAR I VOLVO OCEAN RACE 2017-18

AkzoNobel (Nederländerna)

Team AkzoNobel är ett av två holländska lag i tävlingen och var det första som gav sig in i Volvo Ocean Race 2017-18. Skepparen Simeon Tienpont fick en dålig start när laget bytte stora delar av besättningen strax innan starten i Alicante. De har ändå visat framfötterna flera gånger och tog sin första etappseger i Auckland.

För mer info om lagen som deltar besök tävlingens officiella hemsida: www.volvooceanrace.com/en/teams.


Dongfeng Race Team (Kina)

Dongfeng Race Team är tillbaka efter sin tredjeplats i den senaste upplagan av Volvo Ocean Race och nu siktar de på totalsegern. Den franska skepparen Charles Caudrelier leder det kinesiska laget som är en internationell besättning med ett flertal unga kinesiska seglare.

För mer info om lagen som deltar besök tävlingens officiella hemsida: www.volvooceanrace.com/en/teams.


Team Vestas 11th Hour Racing (Danmark/USA)

Det dansk-amerikanska laget vann den första etappen men har haft en dramatisk resa runt jorden. I Hongkong avbröt de en etapp efter en tragisk kollision med en fiskebåt där en fiskare omkom. Strax efter Kap Horn drabbades de av ett mastbrott. Skepparen Charlie Enright vann etappen till Göteborg 2015 med laget Alvimedica.

För mer info om lagen som deltar besök tävlingens officiella hemsida: www.volvooceanrace.com/en/teams.


Team MAPFRE (Spanien)

MAPFREs mål är glasklart – att bli det första spanska laget att vinna Volvo Ocean Race. Skepparen Xabi Fernández har kanske det starkaste laget av alla, på pappret – fullt med olympiska medaljörer och America’s Cup-vinnare. Lagets trimmer Blair Tuke kan bli den första seglaren någonsin att vinna trippeln OS-guld, America’s Cup och Volvo Ocean Race.

För mer info om lagen som deltar besök tävlingens officiella hemsida: www.volvooceanrace.com/en/teams.


Team Sun Hung Kai Scallywag (Hong Kong)

Laget representerar Hongkong och leds av den erfarna havskappseglaren David Witt som senast deltog i tävlingen 1997-98. Laget har kämpat sig tillbaka efter den tragiska olyckan i etapp sju där besättningsmannen John Fisher föll överbord i en oväntad gipp och omkom.

För mer info om lagen som deltar besök tävlingens officiella hemsida: www.volvooceanrace.com/en/teams.


Team Turn the Tide on Plastic

Brittiska skepparen Dee Caffari leder tävlingens yngsta besättning och vaktkapten ombord är Martin Strömberg. Martin gör sitt fjärde Volvo Ocean Race och hoppas kunna ta hem etappsegern till Göteborg. Laget är 50/50 kvinnor och män och vill med sitt deltagande i tävlingen lyfta fram FN:s kampanj Clean Seas – Turn the Tide on Plastic som bekämpar plastföroreningar i havet.

För mer info om lagen som deltar besök tävlingens officiella hemsida: www.volvooceanrace.com/en/teams.


TEAM BRUNEL

Ingen har seglat fler sjömil i Volvo Ocean Race än Team Brunels skeppare Bouwe Bekking, som deltog i tävlingen för första gången 1985-86. Men han jagar fortfarande sin första seger i tävlingen. Efter en seg start vann det holländska laget etappen runt Kap Horn och sedan dess har de haft en uppåtgående kurva.

För mer info om lagen som deltar besök tävlingens officiella hemsida: www.volvooceanrace.com/en/teams.

FAQ VOLVO OCEAN RACE

Vad är Volvo Ocean Race?

Volvo Ocean Race är världens största kappsegling runt jorden och räknas till en av seglingssportens tre största tävlingar tillsammans med OS och America’s Cup. Tävlingen seglades för första gången 1973-74 under namnet Whitbread Round the World Race. Den nuvarande upplagan av Volvo Ocean Race startar 22 oktober 2017 i Alicante, Spanien och går i mål i Haag i Holland runt den 24 juni 2018. Totalt besöker båtarna 12 hamnstäder. Göteborg är sista stoppet innan målgången.

Vilka tävlar i Volvo Ocean Race?

Sju lag tävlar i Volvo Ocean Race 2017-18 och de seglare som seglar på varje båt räknas till världseliten inom havskappsegling. Deltagarna är professionella seglare från hela världen och många av dem har meriter från OS och America’s Cup.

Hur vinner man tävlingen?

Volvo Ocean Race 2017-18 avgörs i elva etapper på vägen runt jorden och lagen får poäng för hur de placerar sig i varje etapp. Det lag som har mest poäng efter målgången i Haag vinner Volvo Ocean Race. I varje hamnstad möts också båtarna i ett In-Port Race. Om flera lag slutar på samma poäng är det ställningen i In-Port Series som avgör. Alla båtar i tävlingen är identiska och det är bara seglarnas skicklighet som avgör.

Hur många seglare finns ombord på varje båt?

Inför det kommande racet har reglerna för antal seglare förnyats. Lag med enbart manliga seglare får nu endast ha sju seglare ombord på sin båt, vilket är en färre än vid tidigare racet. Potentiella kombinationer: 7 män, 7 män + 1-2 kvinnor, 5 män + 5 kvinnor, 7 kvinnor +-1-2 män, 11 kvinnor. Regelförändringen är gjord för att uppmuntra mixade lag.
På varje båt finns också en Onboard Reporter som inte får hjälpa till med seglingen utan istället ansvarar för att berätta för omvärlden vad som händer ombord i textrapporter, bilder och filmer.

Hur lång är tävlingen?

De elva etapperna längs med banan runt jorden är sammanlagt över 45 000 sjömil (83 340 km). Tävlingen pågår i åtta månader och besöker Alicante (Spanien), Lissabon (Portugal), Kapstaden (Sydafrika), Melbourne (Australien), Hong Kong (Kina), Guangzhou (Kina), Hong Kong (Kina), Auckland (Nya Zeeland), Itajaí (Brasilien), Newport (USA), Cardiff (Wales), Göteborg (Sverige) och Haag (Nederländerna).

Vad kommer hända i Göteborg?

Göteborg är näst sista stoppet för Volvo Ocean Race 2017-18 och båtarna förväntas ankomma runt 14-15 juni 2018. Under 14-21 juni bjuds det till stor seglingsfest i Race Village som ligger i Frihamnen i hjärtat av staden. Här kommer tävlingsbåtarna att ligga hela veckan, och det bjuds på allt från underhållning och prova-på-aktiviteter till segling i världsklass. Race Village är öppet för alla och har fri entré alla evenemangsdagar. Beroende på väder och vind beräknas båtarna komma till Göteborg 14-15 juni. Den 17 juni möts tävlingsbåtarna i ett In Port-race, som kan ses av alla från första parkett på kusterna runt Göteborgs hamninlopp. Den 21 juni går starten på sista sträckan som går till Haag i Holland.

Vad är havskappsegling?

Med havskappsegling menas seglingstävlingar som avgörs på öppet hav. Volvo Ocean Race är den största och mest prestigefulla tävlingen i sitt slag.

Hur går en etapp till?

Etapperna i Volvo Ocean Race går från ett hamnstop till ett nästa. Delsträckorna är olika långa, de längsta pågår i cirka fyra veckor och de kortaste i ett par dygn. Tävlingen är i gång från startskottet fram till seglarna går i mål och det finns ingen paus på vägen – seglarna tävlar dygnet runt.

Hur ser livet ombord ut på en Volvo Ocean 65?

Livet ombord på de toppmoderna båtarna är långt från lyxigt. Tävlingen pågår dygnet runt och seglarna försöker hela tiden hitta små fördelar gentemot motståndarna genom att trimma båten, hitta gynnsamma vindar och välja den bästa vägen till målet. Besättningarna är uppdelade i vakter vilket betyder att de turas om att vila och att vara på däck. Kosten består av frystorkat och under en dag gör en seglare av med över 5000 kalorier.

Vad är ett In-Port Race?

Ett In-Port Race är en kappsegling där de deltagande båtarna tävlar i en kort bana nära land. Ett In-Port Race pågår i cirka en timma och seglingarna är alltid händelserika. Varje hamnstopp arrangerar ett In-Port Race och lagen samlar poäng i de 10 In-Port Race som tillsammans utgör Volvo Ocean Race In-Port Series.

Hur kan jag följa tävlingen på väg till Göteborg?

Du kan följa tävlingen och få de senaste nyheterna och uppdateringarna på den här hemsidan eller via www.volvooceanrace.com. Eller så kan du ladda ner tävlingens app.

FÖLJ TÄVLINGEN I GÖTEBORG MED EGEN BÅT

Det väntas ett stort antal åskådarbåtar till Göteborgs hamninlopp inför målgång och start. För att tävlingen ska kunna genomföras på ett säkert, sjömansmässigt och sportsligt sätt behöver de kappseglande båtarna fritt vatten. Säkerhetsorganisationen vädjar därför om förståelse och respekt för de avlysta områdena som beskrivs på sjökortet i dokumentet nedan.

Ladda ner och spara dokumentet!