GBG Logo
  • en

”Vi ska komma först till Göteborg”

Idag startar den tionde etappen av Volvo Ocean Race. Den allra mest intressanta från svensk synvinkel. Nu sätter båtarna kurs mot Göteborg!
– Vi ska komma först till Göteborg. Det finns inget annat, säger Turn The Tide on Plastics vaktkapten Martin Strömberg.

Båtarna är inne på upploppet av tävlingen. För Martin Strömberg är etappen extra viktig.
– Den kanske viktigaste etappen. Vi har varit med i många etapper men inte räckt hela vägen fram. Vi vill få revansch för tidigare etapper. Chansen att komma först till Göteborg finns absolut. Vi är med och slåss. Det gäller bara att göra det hela vägen fram till mållinjen, säger Martin Strömberg och tillägger halvt på skämt och halvt på allvar:
– Vi ska visa var skåpet ska stå!
Etappen från Wales till Göteborg är bara 1300 sjömil lång. Den är förhållandevis kort men innehåller flera utmaningar.
– Vi kommer att segla runt många ”hörn”, som vi kallar dem. Vi kommer med andra ord att segla runt många öar. Vi är redo, säger han.

Han tycker att formen känns bra och är stolt över vad hans orutinerade besättning har uträttat i världens tuffaste kappseglingstävling.
– Jag tycker att vi har visat vad vi kan. Det är bara det sista som ska till. Vi startade från ett väldigt ovanligt läge med unga och oerfarna kappseglare och vi gjorde det kort inpå racet. Vi har gjort det otroligt bra även om vi slutar som vi gör. Men det är klart att man aldrig är nöjd. Vi vill visa att vi kan mer. Det finns mycket tävlingsvilja på båten, säger Martin Strömberg.
Han medger att det ska bli skönt att komma hem till Göteborg.
– Det ska bli väldigt skönt! Det är några få dagar och väldigt intensivt, så man får njuta så gott det går. Efter att vi har seglat till Haag får jag njuta av den svenska sommaren, säger 36-åringen från Orust.

Martin Strömberg minns hur mottagandet var i Göteborg i samband med målgången för tre år sedan och hoppas att det blir lika bra den här gången.
– Jag tror att det blir ett alldeles fantastiskt mottagande. Göteborg överträffar normalt sett alltid mina förväntningar. Jag hoppas att vädret hemma håller i sig och att vi kan visa världen Göteborg från stadens bästa sida, säger vaktkaptenen.

MAPFRE leder tävlingen, sju poäng före tvåan DongFeng Race Team. Den spanska båten vill knyta ihop säcken och vinna Volvo Ocean Race 2017-2018.
– Vi vill börja etappen starkt och fortsätta pusha hela vägen in, säger MAPFRE:s skeppare Xabi Fernández.

Etappen till Göteborg är 1300 sjömil lång och går från Cardiff, längs med Irlands och norrut runt Skottland innan kursen går österut till Göteborg. Starten går klockan 17.00 svensk tid och  direktsänds på www.volvooceanrace.com!


Publicerat för 5 månader sedan