GBG Logo
  • en

Startskottet har gått

Idag klockan 14.00 gick startskottet för finaletappen av Volvo Ocean Race i Göteborg. Delsträckan till Haag kommer att vara helt avgörande för de tre lag som toppar tabellen på lika poäng.

Den avgörande etappen av Volvo Ocean Race har inletts. MAPFRE (Spanien), Team Brunel (Nederländerna) och Dongfeng Race Team (Kina) ligger alla tre på samma poäng. Det lag i trion som kommer först till Haag kommer att vinna kappseglingen runt jorden. Efter att ha tävlat 45 000 sjömil kommer allt att avgöras på sista sträckan.

Inget spanskt eller kinesiskt lag har tidigare vunnit tävlingen. Bouwe Bekking, skeppare på Team Brunel, gör sitt åttonde Volvo Ocean Race men har aldrig vunnit tävlingen.

För Martin Strömberg och hans Turn the Tide on Plastic (Förenta Nationerna) handlar det om att undvika sistaplatsen i tabellen. För att göra det behöver de vinna över Scallywag (Hongkong) med minst en båt mellan sig och dem.

– Det har varit en lång tävling och vi har jobbat väldigt hårt med att utveckla det här unga laget. Jag är stolt över vad vi gjort hittills, att vi kommit längre än vad någon trott och att vi nu faktiskt kan vara med och mäta oss med topplagen. Att avsluta med en pallplats i Haag hade vart ett härligt kvitto att få på det arbetet, säger Martin Strömberg.

Båtarna satte fart ut i Göteborgs skärgård innan de vände norrut. Först ska de nu runda en position nära Langesund i Norge, ner till Aarhus i Danmark, tillbaks upp och runda Skagen innan de fortsätter ut på Nordsjön och ner till Haag. Etappen till Haag är 700 sjömil lång och båtarna beräknas gå i mål på söndag.

Leg 11, from Gothenburg to The Hague, start day. 21 June, 2018.


Publicerat för 5 månader sedan