GBG Logo
 • en

ETT HÅLLBART EVENEMANG

TILLSAMMANS KAN VI BEKÄMPA PLASTFÖRORENINGAR I HAVET!

Göteborg ska vara en hållbar stad, öppen för världen och staden har höga hållbarhetsambitioner såväl ekonomiskt, ekologiskt som socialt. Detta ska även genomsyra Volvo Ocean Race Gothenburg Stopover 2018.

Hamnstoppet vill uppmärksamma och påverka det växande problemet med plastföroreningar i havet, och som en del i detta arbete kommer hamnstoppet Göteborg att kraftigt reducera plast för engångsbruk samt endast erbjuda kranvatten och ej vatten på flaska.

På den här sidan kan du kunna läsa mer om hur vi jobbar med hållbarhet i samband med Volvo Ocean Race Göteborg 2018 – och få tips på vad du kan göra i din vardag för att bekämpa plastföroreningar i havet!

HÅLLBARHET I RACE VILLAGE

Kampanjen Turn the Tide on Plastic har varit en röd tråd genom hela Volvo Ocean Race 2017-18 och kampen mot plast i havet kommer även att genomsyra hamnstoppet i Göteborg. Vi vill också skapa ett evenemang med aktiviteter som tar hänsyn till andra hållbarhetsaspekter. Här är ett par exempel:

 • ”Optimist för havet” – ett nytt projekt ska plastskräp som samlas in bli till nya fina optimistjollar. Startskottet för satsningen sker i Frihamnen under hamnstoppet för Volvo Ocean Race och i deras monter finns flera roliga aktiviteter riktade mot barn för att sprida de viktiga budskapen.
 • Modestudion Atacac är en av utställarna i området Ringön goes Bananas. De jobbar aktivt för att motverka överproduktion, minimera onödiga fraktkostnader och att se till att så att arbetskraften producerar under rättvisa förhållanden.
 • Lär dig bygga och flyga drake. Ungdomarna i projektet International Freedom Kiters har sedan i våras byggt och flugit drakar för att skapa integration. Flera av de ensamkommande flyktingungdomarna som kommit till Sverige har visat sig vara duktiga på att bygga drakar och de sprider nu sina kunskaper vidare tillsammans med flera andra intresserade. Alla som vill bygga och flyga drakar är välkomna. Bland annat kommer svenske Volvo Ocean Race-seglaren Martin Strömberg få en lektion.
 • I Göteborgs Stads Paviljong sker det under veckan en rad seminarier som fokuserar på hållbarhet. Programmet för paviljongen hittar du här.
 • Välkommen till ElectriCity! Besök huvudentrén och bli inspirerad av en grönare och mer smakfull framtid.
 • Vi är stolta över att ha Stena Recycling som vår Partner. De hjälper oss att på bästa sätt ta hand om skräpet i Race Village och med att återvinna så mycket plast som möjligt. Här kan du läs mer om deras arbete med att sortera och slänga skräp i Race Village – och här kan du se en film deras engagemang för att bekämpa plast i havet.

ANTA UTMANINGEN – BEKÄMPA PLAST I HAVET!

Privatpersoner, organisationer, företag och myndigheter – alla kan vi bidra till att skapa en bättre havsmiljö genom att bekämpa plast i havet.

Via länken kan du läsa mer om hur just du, ditt jobb eller din organisation kan bidra till att lösa problemet och hur ni kan påverka er omgivning. Kanske kan ni anordna en strasstädning, återvinna mer plast eller påverka beslutsfattare. Klicka på länken för att anta Volvo Ocean Race utmaning och var en del av kampanjen Clean Seas – Turn the Tide On Plastic!

ANTA UTMANINGEN – BEKÄMPA PLASTFÖRORENINGAR I HAVET!

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR SKOLOR

Volvo Ocean Race har tagit fram utbildningsmaterial om hur vi tillsammans kan bekämpa plast i havet. Materialet består av fyra kapitel som kan användas i skolor för barn mellan 6-12 år:

Kapitel 1: Vad är Volvo Ocean Race?
Kapitel 2: Plastföroreningar i havet – vad är det?
Kapitel 3: Så bekämpar vi plast i havet!
Kapitel 4: Mitt positiva plastavtryck

Materialet betår av läseböcker och övningsblad för olika åldersgrupper. Det finns tillgängligt att ladda ner gratis på tävlingens hemsida!

MAT I RACE VILLAGE

Vi har en rad riktlinjer och krav på de matförsäljare som finns i Race Village. Du kan läsa alla miljökrav genom att klicka här.
Men vi har också sammanställt ett par av kraven och riktlinjerna i den här listan:

 • Som en del av evenemangets miljöarbete uppmuntrar vi matförsäljarna att satsa särskilt på ett tilltalande vegetariskt matutbud och servera minst en vegetarisk maträtt, gärna fler. Det går åt 10 gånger så mycket energi, mark och vatten för att producera animaliska livsmedel, jämfört med likvärdiga, vegetabiliska livsmedel. Djurhållning för köttproduktion är en av våra största klimatbovar och står för 18 % av mänsklighetens växthusgasutsläpp.
 • Det kött som får serveras på evenemanget är ekologiskt kött eller svenskt naturbeteskött (dvs kött av djur som betat på svenska naturmarker). Djurens villkor är mycket bättre på KRAV-gårdar än inom det konventionella lantbruket. De får lokalt producerat foder, som odlats utan konstgödsel och bekämpningsmedel.
 • Allt kaffe, te och socker som serveras under evenemanget ska vara ekologiskt och etiskt märkt som KRAV resp eller Fairtrade, Rainforest Alliance, Utz Certified eller liknande.
 • Plastflaskor får inte förekomma, enbart pantbara burkar eller glasflaskor.
 • Närodlat och lokalproducerat i möjligaste mån.
 • Inga onödiga småförpackningar för mjölk, socker mm. får användas.

VOLVO OCEAN RACE GÖTEBORG ÄR ETT MILÖDIPLOMERAT EVENEMANG

Svensk Miljöbas har en metod för miljödiplomering av event som bygger på ett antal obligatoriska moment och att eventet uppfyller minst 75% av en praktisk åtgärdslista. Det gör Volvo Ocean Race Göteborg och du kan läsa mer om miljödiplomeringen här.

VÅR HÅLLBARHETSPOLICY

Här kan du ladda ner och läsa mer om Volvo Ocean Race Göteborgs policy för hållbarhet.